G.SWENSONS HISTORIA

EN TOREKOV BERÄTTELSE

På 1880-talet när tiderna var dåliga fick Gustaf Swenson en 2-krona av sin mormor i sydöstra Småland och ett lycka till. Han var 14 år. Småningom kom han till Malmö och fick arbete. Ytterligare en tid senare blev han handelsresande och kom sedermera till Bjäre och fIck tjänst i en handelsbod vid Slättaröd. På en gård intill med 3 döttrar i familjen fanns Ella. Kärlek uppstod mellan Gustaf och mellansystern.

I början av förra seklet kom så Gustaf till Torekov och fick höra i hamnen att skepparna på de små lastfartygen som utgick från Torekov skickade bud med varandra om inköp av förnödenheter i de större städerna runt Kattegatt. Huset som hyser G. Swensons Krog idag var till salu. Gustaf tog mod till sig och gick till Ellas far Lars Nilsson med sin affärsidé. Den bestod i att köpa fastigheten och starta skeppsfurnering i Torekov och därmed trygga sin och Ellas försörjning. Lars tyckte det var en god idé men sa att här lånas inga pengar, jag köper huset och du hyr av mig så får vi se.

1914 blev det bröllop och förste sonen Kjell föddes samma år. Åren gick och på 20-talet försvann skutorna i depressionen, marknaden för skeppsfurnering försvann. Det blev dags att förändra konceptet. Lanthandel Sortimentet växte och 1931 byggdes en liten sommarkiosk. Kriget kom och kriget gick, Ella och sonen Kjell fortsatte.

På 50-talet var det Kjell och Ewy som drev företaget vidare. Snabbköpen kom till och lanthandel sverige försvann sakta. Så även Gustaf Swenson. Men Kjell och Ewy såg möjligheten i förändringen och 1965 stod en modern kiosk med glass, korv och allt vad en kiosk kan erbjuda. Den andra stora förändringen var ett faktum, denna gången var det livsmedelslagstiftning som var den utlösande faktorn.

Jarl var yngste son till Kjell och Ewy, liksom sina bröder jobbade han i rörelsen från ung ålder. Bröderna hade skapat sig andra liv och det ville även Jarl. Efter 10 år med resande i Nordamerika och Söderhavet, studerande i Göteborg och Lund, kringresande varieteartist och kollektivboende på Ranarps mölla utanför Förslöv kom det ett samtal från föräldrarna när Jarl stod på en varietescen i Smålands skogar – vi tänker sälja huset, vill du köpa? Överväldigad och omtumlad insåg Jarl med klarhet att det var dags.

1985 stod han i kiosken och sålde glass och korv igen. 1986 blev han uppringd av ansvarig på Presam (distributör av all svensk press och pocket) med frågan – hur kan det komma sig att din kiosk är den som säljer mest kvalitets pocketböcker i hela Sverige.? Det kom sig av litteratur studierna i Lund. Det såldes också ett 30-tal utländska tidningar, allt från Pravda till New York Times.

Men i byn fanns inget kafé och även om kiosken var full av böcker, korv och glass ville Jarl något mer. En av de anställdas mammor bakade kanelsnäckor som köptes för en krona och såldes för tre. Lite andra möbler köptes in och så var det igång. På vintern 1986 byggdes G. Swensons Café i det gamla vardagsrummet, köket blev diskrum och kontoret blev kök. Kiosken hyrdes ut och så öppnade det första caféet sedan början av 60-talet.

Caféerna var några stycken under 1900-talets mitt men det var 30 år mellan Miramar stängde och G. Swensons Café öppnade. Detta var den tredje stora förändringen av verksamheten eller början på den. När Jarl köpte huset och det började röjas ut hittade han en emaljskylt det stod G. Swenson på. En kväll satt han med sina föräldrar och tog fram skylten. ”Jag ska bygga något i huset, jag vet inte vad men det ska heta G. Swenson”. Kanske inte det vassaste namnvalet på 1980-talet då allt och alla skulle vara unika och bytte namn på allting. En del kritik hördes men Jarl tänkte att ett namn är bara bokstäver det är vad som namnet står för som är det viktiga.

1989 kom Katarina in i Jarls liv. Kärleken tog vid efter en lång varm sommar där de arbetat sida vid sida. Utvecklingen till krog tog nu riktig fart. Katarinas kunskaper och talanger i köket gjorde steget enkelt att än en gång bygga om hela huset med nytt kök och restaurang i gamla lanthandeln. Cirkeln skulle slutas. Öppningen skedde 18:00 den 24 Maj 1990, förste sonen Petter föddes samma dag 08:20.

Med siktet inställt på att sätta Torekov på kartan över platser där man äter gott fortsatte och 1993 flög gästerna in i privatplan från Stockholm till G. Swensons krog. Bröderna Dahlbom var kontrakterade på vintern och 1993 blev Anders Dahlbom årets kock en inte helt oviktig sak för media och för G. Swensons Krog. 1992 föddes andra sonen Simon, familjen och företaget växte parallellt.

Under de kommande åren var 5 blivande eller redan krönta Årets Kockar en del i utvecklingen av G. Swensons Krog. Barnen sprang omkring bland borden och familjekrogen var autentisk. Så kom dagen då Rickard Nilsson skulle öppna krog på Hotell Kattegat. Året var 1996. Den uthyrda kiosken skulle ha fått förnyat kontrakt men istället revs den och fick ge plats för verandan. Ett lättare uttryck i både servering och mat tog vid. Marknaden hade förändrats, man ville äta bra god vällagad mat i lättsam miljö. Där stod G. Swensons och den 31 maj 1997 återöppnades krogen.

Nu hade hela fastigheten tagits i anspråk. Efter 10 års byggande och förändrande i olika koncept var stommen klar och fast förankrad. 90 år hade familjen nu verkat i huset. Millenieskiftet kom och gick – hela byn hade fest och det dracks en gemensam skål på hamnplan med fyrverkeri och allt, 1100 glas champagne skålades det i den natten.

Nu har det gått 113 år sedan Gustaf Swensons startade sin verksamhet i huset och historien fortsätter.