Fattoria Il Casalone hittar vi längst med Maremmas kustremsa i Toscana. Vingården sätter högt värde i arbetet mot en miljövänligare vinframställning, druvorna odlas ekologiskt och vinodlingen är som vi säger ”eco-friendly”.

Kom och ät en meny inspirerad av Toscana och provsmaka vinerna tillsammans med Angelo Cerviello!
När: Torsdag 2/10
Klockan: 19:00
Pris: Meny samt cirka ½! Flaska vin i provningen kostar 545 kronorBokas! Ring 0431-364590Vi kommer at erbjuda taxiresa t/r Båstad/G. Swensons i Torekov för 150kr/person.
Meny:Bulpo
Bläckfisk / potatis / pimento / olivolja / ärtskott*
Kalvytterfilé
Lardo / baljväxter / Karl-Johansvamp / ossobuccoreduction

*
Ostar / honungsknäcke / fikonmarmelad

Val taleggio / pecorino / gorgonzola
*
Tiramizu

Vi kommer erbjuda 4 viner från Il Casalone.

Till förrätten Leopoldino 2013 – 85% vermentino, 15% vignier

Ett friskt och fruktigt vin. Kommer att bli spännande med bläckfisken.

Övriga tre till varmrätt och ost

Cerida 2012 70% sangiovese, 15% cabernet sauvignon, 15% petit verdot ej eklagrat 3 månader på flaska.

Poggio colombi 2011 90% sangiovese, 10% petit verdot. 8 månader på franska barriquer 3 månader på flaska.

Il Cuchetto 2011 – 90% cabernet sauvignon, 10% petit verdot. Gårdens flaggskepp, 18 månader i barriquer 4 månader på flaska.

 

timeline2

Väl mött och boka i tid.

En torsdag ej att missa.

Begränsat antal platser. Först till kvarn.

 

Hjärtligt välkomna. / Jalle

 

PS

30/10 är det ännu ett besök av en vinmakare. Latz från Correns i Provenxe kommer och talar om sin ekologiska viner. Bock i kalendern.

DS

 

Vingården är familjeägd och har varit i familjens ägor sedan 1960 men redan på tidigt 1800-tal odlades det druvor här. En av vingårdarna hette Colombi och idag producerar Il Casalone ett vin från denna vingård med samma namn, Poggio Colombi. Il Casalone var även bland de första att börja experimentera med internationella druvsorter som cabernet sauvignon och petit verdot.

Il Casalones ägor sträcker sig över 300 hektar men inte allt är vinodlingar. På 1960-talet, när familjen tog över vingården var 12 hektar vinodlingar och år 2001 utökades planteringarna med ytterligare 11 hektar. Närheten till havet mildrar klimatet på somrarna och även på vintrarna då kyliga vindar från norr drar in över landskapet. Jordmånen består främst av lera, slam och sand med utmärkt dränering och här trivs cabernet sauvignon, sangiovese och petit verdot bäst. Vingårdarna närmre havet har mer sand och grus i jordmånen och här planteras det vermentino och viognier.

Allt på vingården sköts mycket noggrant, druvorna skördas för hand och selekteras hårt.