När katterna är borta dansar råttorna på bordet. Enligt talesättet skulle isåfall våra gäster vara katterna, och vi själva råttorna. Under de mörka vintermånaderna håller vi stängt restaurangen och passar på att smaka, njuta, inspireras så mycket vi kan inför nästa säsong.

I helgen var en sådan smakrik helg, då vi var bjudna på winemakers dinner av Torres som flugit in Cesare Benvenuto från Pio Cesare för att presentera sina viner i kombination med mat. Vi hamnade utanför halmstad på Pio Country Club, ett magiskt hotell mitt i naturen rakt utanför Halmstad.

Pio Cesare är en av de klassiska gårdarna i Italien och deras viner syns idag på toppkrogarna världen över. Vi har länge gillat deras viner, och nu gör ännu fler Svenskar det, för nyligen vann ett av dem 5 solar av Bengt Frithiofsson på TV4. Cesare Benvenuto som vi fick möjligheten att träffa är fjärde generation på den anrika vingården i Alba som har vinkällare i de gamla romerska murarna. Han lät guida oss genom Piemonte med hans viner såsom Barbera, Barolo, Barbaresco och flera andra klassiska italienare.

Vi började med italienska tilltugg i mängder tillsammans med ett fantastiskt krispigt chardonnay vid det vackra namnet L’Altro.

Hotell och restaurang abbonerat för oss och vi fick sitta precis jämte kocken som lagade maten framför oss, tala om hemma hos stämning.

Så började vi gå igenom vin efter vin, tillsammans med maträtt efter maträtt. Vinsnack varvades med livliga diskutioner om allt annat.

Alltid underbart att höra vinmakaren själv presentera sitt verk. Här drar Cesare Benvenuto en spännande story och förklarar skilladen mellan två så lika, men ändå olika, Barolo och Barbaresco, som blivit till efter perfektionering av sin familjs arbete i flera generationer.

Pio Country Club serverade fantastisk mat med inspiration från Argentina. Och ja, namnet har med vingården Pio att göra, tillsammans har de nämligen tagit fram ett eget vin.

Vinerna vi provade minus L’Altro som kom bort. Finn ett fel bland dem..?

Mas La Plana såklart. Vi hade en italiensk-spansk dispyt under middagen, på ett humoristiskt sydeuropeiskt vis, med Cesare Benvenuto i ena änden av bordet, och Joan-Ramon Casals från Torres i andra änden. Och det slutade med att Joan-Roman fick ner i källaren och hämta det bästa han kunde hitta i spansk väg för att se hur det stod sig mot italienarna. Vilket som var bäst lämnar vi osagt.

Jalle & Petter mätta, glada och redo för att vända hemmåt med vars en souvenir.